Duik dieper in de digitale zee: ICT-rapportages

Maken rapportages echt het verschil? ‘Ja’

Welkom terug, digitale ontdekkingsreiziger! Na onze vorige tocht door de wereld van online veiligheid en het belang van NIS2, is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. We gaan dieper inzoomen op iets dat vaak achter de schermen gebeurt, maar van groot belang is voor je bedrijf: ICT-rapportages. Wil jij weten hoe je dit écht goed inricht? Lees dan verder, want we laten je zien hoe rapportages van bijvoorbeeld Microsoft-logboeken en inlograpportages van kernapplicaties, het verschil maken in jouw mkb-bedrijf!  

Waarom zijn ICT-rapportages zo belangrijk?

Stel je voor: jij bent de kapitein van een schip (lees: jouw business) en je wil weten hoe je reis verloopt. De ICT-rapportages in je organisaties kun je dan zien als een kompas én scheepslogboek tegelijk. Ze bieden waardevolle informatie over wat er zich afspeelt in de digitale wereld van je bedrijf. Bijvoorbeeld over processen, het gedrag van medewerkers of beveiliging. Deze informatie helpt je bij het doorhakken van knoppen en het anticiperen op mogelijke problemen. 

Hoe werken IT-logboeken precies?

Tijdens het besturen van het schip, heb je constant informatie nodig: hoeveel zeemijlen je al aflegde, wat het weer de aankomende dagen doet en wie er aan boord is. In de digitale wereld van je bedrijf worden deze gegevens door je systemen vastgelegd in logboeken. Denk aan de logboeken van Microsoft of de kernapplicaties die je gebruikt. Deze logboeken houden bij wie er inlogt, welke acties er worden ondernomen én welke systeemgebeurtenissen er plaatsvinden.   

book, work, business-5000692.jpg

De vertaling van je logboeken naar rapportages

In je applicatie- en IT-omgevingen gebeurt de hele tijd ontzettend veel. En al deze acties worden vastgelegd in die logboeken. Moet jij dit als kapitein dan dagelijks gaan doorspitten en talloze meldingen lezen? Absoluut niet, maar je moet er wél voor zorgen dat de relevante informatie uit deze logboeken zijn weg vindt naar jou.  

Dat doe je bijvoorbeeld met onze 365Monitor. Deze tool filtert als een soort eerste stuurman alle opvallende inlogpogingen en securitymeldingen eruit en meldt deze aan jou. De 365Monitor voorziet je dagelijks en wekelijks automatisch van concrete rapportages, zodat jij geen tijd kwijt bent aan onnodige informatie en enkel hoeft te handelen op écht belangrijke zaken! Zo bestuur jij met vertrouwen je digitale schip.  

Wil jij onze 365Monitor gratis uitproberen? Neem dan hier contact met ons op! 

Tips & tricks voor jouw ICT-rapportages

Natuurlijk wil jij nu aan de slag met je ICT-rapportages. Hoe haal je hier het meeste uit? Onze experts zetten hun vier beste tips voor jou op papier.   

  • Definieer je doelen: Wat wil je weten? Wil je de prestaties van je kernapplicaties volgen of juist inlogpogingen opsporen? Wat is van belang en wat juist niet?  
  • Configureer logging: Zorg ervoor dat je de juiste gegevens vastlegt. Configureer logging op basis van je doelen en behoeften. 
  • Analyseer logboeken: Gebruik specifieke software of tools om je logboeken te analyseren. Zo kun je patronen en afwijkingen identificeren. Tip: onze 365Monitor is gratis uit te proberen. Neem hier contact met ons op.  
  • Reageer snel: Als je ongebruikelijke activiteiten ziet, onderneem dan direct actie om eventuele beveiligingsrisico’s te verminderen. 

Vergrootglas op je IT-systemen

Jouw ICT-rapportages kun je zien als een soort vergrootglas op de digitale omgeving van je bedrijf. En dat is belangrijk, want de technologie verandert constant. Of je nou een groot of klein bedrijf hebt, begrijpen van je Microsoft-logboeken en inlograpportages kan je helpen om problemen te voorkomen, je beveiliging sterker te maken en slimmere beslissingen te nemen. Dus, spring in de wereld van ICT-rapportages en navigeer vol vertrouwen naar nieuwe zakelijke avonturen!

target, arrow, bulls eye-2070972.jpg

Neem contact op

Lees meer blogs

Hoewel deze stappen niet al te ingewikkeld zijn, klinkt het waarschijnlijk alsnog als een hoop werk. Zeker wanneer je geen in-house security-officer hebt of iemand anders die zich daar binnen jouw organisatie mee bezighoudt. Gelukkig heb je daar niet altijd een intern persoon voor nodig: onze security-officers ondersteunen je hier ook graag bij. Maak daarom vandaag nog een afspraak voor advies op maat rondom beleid, processen en tools.  

Onze expertise ligt in het waarborgen van beveiliging, gevolgd door IT. Met een diepgaand begrip van security kunnen we jouw IT-landschap optimaal beveiligen. Laten we samen de juiste kaders vaststellen om jouw organisatie veilig(er) te maken en te houden. Benieuwd hoe wij jouw organisatie veilig kunnen houden? Plan vandaag nog een afspraak voor advies op maat over beleid, processen en tools.

Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) (Onderdeel van ministerie van Justitie en Veiligheid)

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, stelt dat ieder bedrijf basismaatregelen moet nemen om de eigen cyberweerbaarheid te vergroten. Een belangrijke basismaatregel is het uitlezen van logbestanden. We verwijzen graag door naar de pagina van Basismaatregelen cybersecurity | Nationaal Cyber Security Centrum (ncsc.nl)

Ieder Europees bedrijf, groot of klein, dat ‘essentiële activiteiten’ uitvoert of zakendoet met een ‘essentieel’ bedrijf valt per 2023 onder nieuwe ‘cyber security’-richtlijnen. NIS2 is de opvolger van NIS (Network and Information Systems, of in het Nederlands: netwerk- en informatiebeveiliging, NIB), de
huidige cyber security-richtlijn.

Nog nooit van gehoord? Logisch, want de toepassing van NIS beperkt zich tot grote ondernemingen in vitale sectoren,
zoals elektriciteitsbedrijven, drinkwatervoorzieningen en telecombedrijven. NIS2 gaat echter meer – véél meer – impact op het bedrijfsleven hebben
dan zijn voorganger, want het gaat voor meer sectoren gelden. Oók voor het mkb en dus niet meer alleen voor grote ondernemingen. In de komende
periode zal daarom elk Nederlands bedrijf een serieuze inschatting moeten maken of NIS2 van toepassing is en de nodige cyber security-maatregelen nemen.

Het niet naleven betekent namelijk een risico op een forse boete.

Een cyber security kwetsbaarheid is een zwak punt in de digitale beveiliging dat het voor hackers gemakkelijker maakt om in te breken en schade aan te richten. Bedrijven moeten proactieve maatregelen nemen, zoals regelmatige updates en sterke beveiligingsprotocollen, om deze zwakke plekken te dichten en hun systemen te beschermen.

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Plan je Teams meeting

Wil je sparren met ons?