Cyber security vooruitblik op 2025

Terwijl we 2024 afsluiten, kijken we bij LinkSecure vooruit naar de belangrijkste trends en uitdagingen die 2025 voor het MKB en de digitale wereld met zich meebrengt. Onze missie blijft onveranderd: Impact maken door onze kennis in te zetten om organisaties te beschermen en te versterken. Hier zijn onze inzichten en tips voor 2025, aangevuld met enkele opvallende cijfers en trends.

De Digitale Transformatie in 2025

1. Cyberweerbaarheid als Prioriteit

In 2025 blijft cyberweerbaarheid een topprioriteit voor bedrijven, ongeacht hun grootte. Het is cruciaal om multi-factor authenticatie (MFA) breed in te voeren, omdat dit nog steeds niet overal optimaal wordt toegepast. MFA biedt een extra beveiligingslaag die essentieel is om ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Daarnaast kunnen bedrijven investeren in endpoint detection and response (EDR) tools om potentiële bedreigingen snel te detecteren en erop te reageren. Recente cijfers laten zien dat:

  • 2% van de bedrijven wereldwijd heeft cyberweerbaarheidsmaatregelen volledig geïmplementeerd (Bron: PwC Global Digital Trust Insights Report 2025).
  • 42% van de beveiligingsleiders ziet cloudgerelateerde dreigingen als de grootste uitdaging (Bron: PwC Global Digital Trust Insights Report 2025).
  • Het gemiddelde kostenplaatje van een datalek bedraagt $3,3 miljoen (Bron: IBM Cost of a Data Breach Report 2024).

Voor MKB-bedrijven is dit het moment om in te zetten op Zero Trust-strategieën en multi-factor authenticatie (MFA) om toegangspunten beter te beveiligen. Bij LinkSecure bieden we concrete oplossingen om dit toegankelijk en schaalbaar te maken voor ondernemers, dit door middel van onze security officer en 365monitor.

2. De Opkomst van Kunstmatige Intelligentie (AI)

AI blijft een drijvende kracht achter digitale transformatie, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. In Nederland heeft 13,4% van de bedrijven al AI geïmplementeerd – een percentage dat naar verwachting in 2025 verder zal stijgen (Bron: Europese Commissie, Digital Economy and Society Index 2024). Tegelijkertijd gebruiken cybercriminelen AI voor meer geavanceerde aanvallen, zoals:

  • Gepersonaliseerde phishing via AI.
  • Het inzetten van deepfakes voor social engineering.

Volgens het rapport van Trend Micro voor 2025 wordt verwacht dat AI-gestuurde deepfake-aanvallen een groot risico vormen, vooral in de financiële en overheidssector (Bron: Trend Micro Cybersecurity Predictions 2025).

Bij LinkSecure helpen we bedrijven om AI niet alleen te benutten voor groei, maar ook als krachtige verdediging tegen bedreigingen.

3. Digitale Vaardigheden en Bewustzijn

Met 80% van de Nederlandse bevolking die over digitale basisvaardigheden beschikt, blijft Nederland een koploper in Europa (Bron: Europese Commissie, Digital Economy and Society Index 2024). Toch is er ruimte voor verbetering:

  • Regelmatige training in cyberhygiëne is noodzakelijk om werknemers bewust te maken van dreigingen zoals phishing.
  • Investeren in AI-vaardigheden helpt bedrijven om nieuwe technologieën effectief in te zetten.

Concrete Tips voor het MKB

Hoe kun je als MKB-bedrijf inspelen op deze trends?

1. Investeer in Cyberweerbaarheid

➔ Beveilig je systemen met Zero Trust-strategieën en MFA. Zorg voor regelmatige updates en maak gebruik van endpoint-beveiliging. Neem contact op met LinkSecure voor een persoonlijk en concrete ondersteuning.

2. Maak Slim Gebruik van Technologie

➔ Adopteer cloudoplossingen en AI-tools om processen efficiënter te maken. Zorg ervoor dat je beveiliging op orde is bij het inzetten van nieuwe technologieën. Onze security officers staan klaar om je hierin te begeleiden.

3. Train en Bewustwording

➔ Bied je team trainingen aan in digitale vaardigheden en cyberveiligheid. Dit is je beste verdediging tegen menselijke fouten. Ontdek onze gepersonaliseerde trainingsprogramma’s die aansluiten op jouw bedrijfsbehoeften.

Vooruitgang door Samenwerking

Bij LinkSecure geloven we in de kracht van samenwerking. Door bedrijven te helpen met praktische oplossingen zoals de implementatie van Zero Trust-modellen, uitgebreide beveiligingsaudits en op maat gemaakte trainingstrajecten, willen we de digitale wereld veiliger maken.

Wil je weten hoe wij jouw organisatie kunnen helpen in 2025? let me know!

Een Veilig en Succesvol 2025

Laten we van 2025 een jaar maken waarin innovatie, samenwerking en beveiliging hand in hand gaan. We wensen al onze klanten en partners een veilig en succesvol nieuw jaar!

Onze expertise ligt in het waarborgen van beveiliging, gevolgd door IT. Met een diepgaand begrip van security kunnen we jouw IT-landschap optimaal beveiligen. Laten we samen de juiste kaders vaststellen om jouw organisatie veilig(er) te maken en te houden. Benieuwd hoe wij jouw organisatie veilig kunnen houden? Plan vandaag nog een afspraak voor advies op maat over beleid, processen en tools.

Wat is multi-factor authenticatie (MFA) en waarom is het essentieel?

MFA is een beveiligingsmaatregel waarbij gebruikers meerdere vormen van identificatie moeten verstrekken voordat ze toegang krijgen tot systemen. Dit vermindert het risico op ongeautoriseerde toegang aanzienlijk, zelfs als wachtwoorden zijn gecompromitteerd.

Een cyber security kwetsbaarheid is een zwak punt in de digitale beveiliging dat het voor hackers gemakkelijker maakt om in te breken en schade aan te richten. Bedrijven moeten proactieve maatregelen nemen, zoals regelmatige updates en sterke beveiligingsprotocollen, om deze zwakke plekken te dichten en hun systemen te beschermen.

Ieder Europees bedrijf, groot of klein, dat ‘essentiële activiteiten’ uitvoert of zakendoet met een ‘essentieel’ bedrijf valt per 2023 onder nieuwe ‘cyber security’-richtlijnen. NIS2 is de opvolger van NIS (Network and Information Systems, of in het Nederlands: netwerk- en informatiebeveiliging, NIB), de
huidige cyber security-richtlijn.

Nog nooit van gehoord? Logisch, want de toepassing van NIS beperkt zich tot grote ondernemingen in vitale sectoren,
zoals elektriciteitsbedrijven, drinkwatervoorzieningen en telecombedrijven. NIS2 gaat echter meer – véél meer – impact op het bedrijfsleven hebben
dan zijn voorganger, want het gaat voor meer sectoren gelden. Oók voor het mkb en dus niet meer alleen voor grote ondernemingen. In de komende
periode zal daarom elk Nederlands bedrijf een serieuze inschatting moeten maken of NIS2 van toepassing is en de nodige cyber security-maatregelen nemen.

Het niet naleven betekent namelijk een risico op een forse boete.

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Plan je Teams meeting

Wil je sparren met ons?